Fysiotherapie bij heupklachten

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Een kogelgewricht bestaat uit een kom en een kop. Het gewricht heeft meerdere bewegingsrichtingen en is daarom gevoelig voor uiteenlopende klachten.

Oorzaken van heupklachten

Slijtage ontstaat wanneer het kraakbeen tussen de kop en de kom ruw wordt. Bewegen wordt dan pijnlijk. We noemen dit proces van slijtage: artrose. Een veelvoorkomende heupklacht bij zwangere vrouwen is bekkeninstabiliteit. De pijn zit meestal bij het schaambeen en in de onderrug. Bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, na de bevalling of als gevolg van een ongeval of sportblessure. Bij alle gevallen is de oorzaak van de instabiliteit meestal het oprekken van de banden van het bekken. De sacro-illiacaalgewrichten (SI-gewrichten) vormen de verbinding tussen de rug en de benen. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De rugpijn kan gepaard gaan met uitstralingsklachten tot in de billen of benen. Meestal zit een pijn aan één kant. Door zwaar tillen of een val kunnen de gewrichten overbelast raken.

heupklachten

Behandeling van heupklachten

Het grootste deel van de heupklachten is goed te behandelen met beweging. Uw fysiotherapeut kan samen met u een bewegingsschema opstellen en een plan maken zodat u de juiste balans kunt vinden tussen rust en beweging.